7. siječnja 2012.

Marokanske mesne okruglice / Moroccan Meatballs

Please scroll down for English. 
 

Moj flert sa arapskom kuhinjom započeo je prije nešto više od dvije godine. Za sve je kriv  Labneh, fantastičan libanonski krem sir od jogurta. Afera se nastavila s namazima poput hummusa i baba ganousha, otkrićem bulgura i leće te eksperimentiranjem s neobičnim kombinacijama začina, poput upotrebe cimeta u mesnim jelima. Ipak, da bi se afera pretvorila u istinsku ljubav, trebao se dogoditi London. Najromantičniji grad na svijetu, ako se mene pita.


Jedan od ciljeva putovanja u London bio je isprobati što više egzotičnih jela i napuniti kofere zalihom začina i namirnica do kojih u Hrvatskoj nije lako doći. U namjeri smo u potpunosti uspjeli, a između jela smo uspjeli i obići neke od znamenitosti grada. Ipak, od svih mogućih specijaliteta raznolikog geografskog podrijetla, uz već omiljenu tajlandsku najviše nas se dojmila arapska kuhinja. Marokanska, da budemo precizni. 

Nakon izvrsnog hummusa i falafela te fenomenalnih marokanskih mesnih okruglica u restoranu Leon,  znala sam da će arapska kuhinja zauzeti posebno mjesto u našim životima. Mali štand sa marokanskim specijalitetima na koji smo slučajno naletjeli na poznatoj tržnici Camden markets označio je i službeni početak sjajnih arapsko-hrvatskih odnosa. Tamo smo probali nekoliko vrsta najpoznatijeg marokanskog jela - tagine. Naziv tagine označava razne vrste mesnih i vegetarijanskih gulaša obogaćenih mirisnom kobinacijom začina, a nerijetko i sušenog voća i orašastih plodova, koji se satima krčkaju na laganoj vatri. Poslužuju se s kus kusom, rižom ili bulgurom, a naziv su dobili prema glinenoj posudi u kojoj se kuhaju.


Arapska i bliskoistočna kuhinja uopće tipično su mediteranske i većim se dijelom baziraju na svježem voću, naročito agrumima, i povrću od kojih su najčešći patlidžani, tikvice, krastavci te masline. Riba nije na vrhu popisa omiljenih namirnica, već se arapska prehrana bazira na mesu, naročito janjetini, a slijede ju govedina i piletina. Leća i slanutak omiljene su mahunarke, a bulgur, riža i kus kus nezaobilazni prilozi, kao i osnove za razne salate. Ono što bliskoistočnu kuhinju čini posebnom jest kombinacija začina i začinskog bilja. Od svježeg začinskog bilja nezaobilazni su menta, korijander i peršin. Kumin, kurkuma, korijander, kardamon, cimet, klinčić, šafran i ljute papričice daju jelima osobnost i punoću okusa. Vjerojatno većina vas ni u ludilu ne bi začinila svoj ručak cimetom  ili mentom, ali vjerujte, u pravom omjeru rezultat može biti fenomenalan. Svi se ovi začini mogu kupiti i kod nas i to uglavnom na većim gradskim tržnicama poput Dolca i Trešnjevačkog placa, na štandovima koji prodaju začine, orašaste plodove i čajeve.


Marokanske mesne okruglice u umaku od rajčice
za 4 osobe

Mesne okruglice
za 35 okruglica

Sastojci:
450g goveđeg mljevenog mesa (može i miješano)
1/2 žličice soli
1 manja glavica ljubičastog luka
1 režanj češnjaka
1 cm svježeg đumbira
1 žličica mljevene crvene paprike
1 žličica mljevenog kumina
1/2 žličice mljevenog korijandera
1/4 žličice mljevenog cimeta

Postupak:
U zdjeli pomiješajte meso, sitno sjeckani luk i češnjak. Dodajte naribani svježi đumbir i začine. Dobro promiješajte, najbolje rukama, dok ne dobijete kompaktnu masu. Od smjese vlažnim rukama oblikujte okruglice veličine oraha. Slažite ih na pladanj obložen aluminijskom folijom.

Okruglice možete napraviti dan ranije i ostaviti ih da prenoće u hladnjaku ili ih možete odmah pripremiti. Odlično podnose i zamrzavanje. Cijeli pladanj stavite u zamrzivač na nekoliko sati, a potom okruglice premijestite u vrećicu za zamrzavanje. Tako smrznute okruglice možete čuvati tri mjeseca. Prije kuhanja ih obavezno odmrznite. Složite ih na pladanj tako da se ne dodiruju i ostavite da se preko noći otope u hladnjaku. Dalje ih pripremajte prema receptu.

Umak od rajčice

Sastojci:
1 žličica sjemenki kumina
1/2 žličice sjemenki korijandera
1/4 žličice sjemenki koromača
prstohvat tucane ljute papričice
1 glavica ljubičastog luka
2 režnja češnjaka
1 cm svježeg đumbira
800g pelata 
1 žlica koncentrata rajčice
200ml vode
1/2 žlice šećera
sol i papar

Za posluživanje:
30g blanširanih badema u listićima
listići svježe mente ili korijandera

Postupak:
Začine ugrubo usitnite u mužaru. Luk i češnjak sitno nasjeckajte, a đumbir naribajte. U velikoj teflonskoj tavi zagrijte žlicu maslinovog ulja. Dodajte okruglice i pržite ih sa svih strana dok ne dobiju zlatnosmeđu boju. Nemojte prenatrpati tavu, radije ih pržite u dva navrata. Izvadite ih iz tave i držite na toplom.

Na istom ulju kratko pržite začine i ljutu papričicu. Dodajte luk, češnjak i đumbir i pirjajte dok luk ne omekša. Dodajte koncentrat rajčice i pelate pa ih kuhačom malo usitnite u tavi. Dolijte vodu, posolite i popaprite po ukusu i dodajte šećer po potrebi. Pojačajte vatru i kuhajte dok umak ne proključa. U tavu dodajte mesne okruglice i sve zajedno kuhajte na laganoj vatri oko 20 minuta uz povremeno miješanje.

Mesne okruglice pospite svježom mentom i korijanderom i listićima badema. Poslužite ih uz kuhani bulgur ili kus kus u koji po želji možete umiješajti naribanu limunovu koricu i svježe začinsko bilje.

Moroccan Meatballs in Tomato Sauce
serves 4

Moroccan meatballs
yield 35 meatballs

Ingredients:
450g minced beef 
1/2 teaspoon salt
1 small onion, finely chopped
1 garlic clove, minced
1 cm ginger root, peeled and grated
1 teaspoon paprika
1 teaspoon ground cumin
1/2 teaspoon ground coriander
1/4 teaspoon ground cinnamon

Directions:
In a bowl mix together meat, onion and garlic. Add salt, ginger and spices and mix with your hands until well incorporated. Form the mixture into little meatballs, about the size of walnuts. Put the meatballs onto a large plate lined with aluminium foil. 

You can refrigerate the meatballs over night or prepare them right away. They also freeze very vell. Put them into the freezer for a couple of hours, together with the plate. Once frozen, transfer the meatballs into freezer bags. They can be stored for up to three months.When you want to cook them, remove the meatballs from the freezer bag and arrange them onto a plate so that they are not touching each other. Leave them in the refrigerator over night to thaw and proceed according to the recipe. 

Tomato sauce

Ingredients:
1 teaspoon cumin seeds
1/2 teaspoon coriander seeds
1/4 teaspoon fennel seeds
pinch of dried chili flakes
1 purple onion, finely chopped
1 garlic clove, minced
1 cm ginger root, peeled and grated
800g plum tomatoes (tinned)
1 tablespoon tomato paste
200ml water
1/2 tablespoon sugar
salt and pepper

To serve
fresh mint leaves and chopped fresh corriander
30g blanched slivered almonds

Directions:
Roughly crush the cumin, corriander and fennel seeds in a pestle and mortar. Add chili flakes and set aside.

In a large non-stick frying pan, heat a tablespoon of olive oil and fry the meatballs until golden brown on all sides. If necessary, fry them in batches so you don't overcrowd the pan. Remove from pan with a slotted spoon and set aside. Add the crushed spices in the same pan and fry for two minutes, then add onion, garlic and ginger. Cook until the onion becomes translucent. Add tomato paste and tinned tomatoes, water and sugar. Season with salt and pepper and simmer for 10 minutes. Then return meatballs to the pan and cook for another 20 minutes, until the sauce is thickened.

Sprinkle with mint leaves, fresh coriander and slivered almonds and serve with couscous or bulghur wheat.

Related Stories Widget by LinkWithin

21 komentar:

  1. That is a dish I never get tired of eating. Yours looks amazing.

    Cheers,

    Rosa

    OdgovoriIzbriši
  2. they look really good! wonderfull photos

    OdgovoriIzbriši
  3. Jedno vrijeme je brat imao fazu stavljanja cimeta na meso. Probala sam i nije mi se svidjelo. Cimet mi je asocijacija na deserte i zato ne volim njegov ukus u ostalim jelima.

    Od tvojih priča o Londonu mi je u sjećanju ostala ona knjižara sa kuharicama. Tako mi je žao što nisam kao i ti slučajno naišla na nju.

    OdgovoriIzbriši
  4. Predivan post, sve si tako lijepo opisala da osjećam miris začina koji se šire iz ovih okruglica.
    Moram probati prvom prilikom :)

    OdgovoriIzbriši
  5. znači ove se okruglice kuhaju u umaku, jer ja ih imam običaj prepeći na tavi pa staviti u gotov umak da se sve lagano prokrčka!??nisma ljubitelj tog miksa mirisa i aroma ali svakako bi probala

    OdgovoriIzbriši
  6. Meni se jako sviđa arapska kuhinja iako se i one razlikuju.
    Kao i uvijek uživala sam u čitanju a bome i gledanju tvoga posta. A okruglice su ti mrak!

    OdgovoriIzbriši
  7. U Londonu još nisam bila...a vjerujem da vam je bilo predivno. Ovakva jela ja jako volim, kao i neobičnije kombinacije začina, uvijek sam za :) Fotke su prekrasne

    OdgovoriIzbriši
  8. @What's for dessert, pitanje je koliko je tvoj brat stavio cimeta na meso. Naravno da previše nije dobro, ali u umjerenoj količini i ako se dobro ukomponira sa ostalim začinima stvarno je izvrsno. U ovom receptu na gotovo pola kilograma mesa ide tek 1/4 žličice cimeta. On se uopće ni ne osjeti i ne bi ga mogla prepoznati samog za sebe u jelu.
    @Tamara, okruglice se prvo poprže na tavi, izvade se van i kasnije stavljaju u umak da se sve zajedno dovrši. Kad se okruglice duže kuhaju u umaku postaju sočnije.

    OdgovoriIzbriši
  9. meni se jako sviđa, svašta koristim od začina pa tako i dosta često cimet u kombinaciji s mesom :)

    OdgovoriIzbriši
  10. Već sam radila jelo (slano) s dodatkom cimeta tako da znam kako mala količina čini razliku. Zanimljiv recept, nešto već poznato, a opet na drugačiji način...

    OdgovoriIzbriši
  11. Fantastično jelo Monika,sigurna sam da bi mi se u ovoj kombinaciji svidjelo! Radila sam piletinu u umaku od rajčice i suhih marelica uz dodatak đumbira i cimeta, i u kombinaciji sa kus-kusom, basmati rižom ili quinoom, zapravo to mi je jedno od omiljenih jela. Okruglice iste ovakve sam isto radila, samo bez svih začina, tako da ovo probam sigurno! :) Prekrasna prezentacija na fotkama! :)

    OdgovoriIzbriši
  12. Jako mi se svidja ovakva hrana. Kada smo pre dve godine bili u Tunisu, zaista smo uzivali u njihovim raznovrsnim kombinacijama... Ipak, retko pravim slicna jela kod kuce jer zahtevaju vise vremena, a trenutno ga nazalost nemam...

    OdgovoriIzbriši
  13. What a beautiful dish. It sounds wonderful!

    OdgovoriIzbriši
  14. Izgledaju fantastično! :) Nikad nisam probala Marokansku kuhinju ali vjerujem da bi mi se sviđalo jer volim eksperimentirati okusima i začinima ;)

    OdgovoriIzbriši
  15. Ja jedino žalim što Hrvatska godinama zaostaje za svijetom i što na našem tržištu ne možemo naći mnogo toga što je recimo u Londonu dostupno na svakom koraku. Ali, sve to ima i svoje čari. Recimo, planiraš s dragim put u London i upoznaš Marokansku kuhinju i zavoliš je :)
    Jako mi se dopadaju ove kuglice, kombinacija sastojaka je fantazija!

    OdgovoriIzbriši
  16. this looks outrageously delicious. Can't wait to try. and to think i am considering become a vegetarian.....

    OdgovoriIzbriši
  17. Već sam probala dodatak cimeta u jelima sa mesom, i dopalo mi se....Ćufte u paradajz sosu obožavamo tako da bi ova varijanta bila dobro došla...

    OdgovoriIzbriši
  18. I'm never a meat ball person, but your pan with meat balls wants me to dive into right away!

    OdgovoriIzbriši
  19. Volim dodavati razne začine kako u samo meso tako i u ostala jela, naizgled nespojive a zapravo jelo naprave posebnim. Tako je i sa ovim okruglicama, znam da će mi se sviđati. Inače volim jela arapske kuhinje, nisam ih probala u Londonu koji je i za mene jedan od posebnijih gradova i jedva čekam kada ću opet jednom ići tamo :)

    OdgovoriIzbriši
  20. Savršenstvo je mala riječ, sve pohvale!!!

    Pozdrav:)

    OdgovoriIzbriši